La màgia dels Reixos

La festa dels Reixos de Lleida segueix uns protocols característics que formen part de l’imaginari col·lectiu de grans i petits. Aquí us ho expliquem breument acompanyat amb algunes de les vinyetes que el Paco Ermengol (Baltasar 1996) va dibuixar per il·lustrar el conte “Los Reixos de Lleida”, editat per l’Associació, amb textos d’Antoni Gelonch (Melcior 2022) i amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Lleida, la Fundació Horitzons 2050 i la Càtedra d’Innovació Social de la UdL.

Un nen va néixer a Betlem i li van posar el nom de Jesús. Uns reis savis van venir de l’Orient, seguint una estrella, per retre-li el seu homenatge.

En adorar-lo, li van portar uns presents: or, encens i mirra. Cada obsequi tenia un significat especial que el reconeixien com a rei, déu i home

Des d’aleshores, Melcior, Gaspar i Baltasar porten presents a tots els nens i nenes del món, ja que ells simbolitzen totes les races i cultures de la Terra, així com les tres edats de la humanitat.

Per tal que us portin regals, cal escriure abans la carta als Reixos, a mà o de manera telemàtica, que trobareu aquí. A la carta cal posar-hi allò que desitgeu, però també cal demanar coses per als qui us estimen.

Tingueu present que els Reixos ho saben tot i que vigilen que us comporteu correctament. Cal compartir, fer bondat, no fer enfadar, ajudar els demés, ser solidaris i generosos.

Els Reixos arriben cada any a l’estació de Lleida amb el tren La Garrafeta, carregats d’obsequis i regals, però també porten carbó per als qui no s’han portat bé.

Un cop han baixat del tren, són rebuts per les autoritats, saluden a la ciutadania i pugen a les seves carrosses. Acompanyats pel seu seguici, comencen la cavalcada màgica pels carrers de la ciutat.

La cavalcada va passant pels diferents carrers de Lleida, mentre saluden als nens i nenes, i van repartint caramels i il·lusió entre grans i petits.

De nit, un cop els nens i les nenes se’n van a dormir, pugen amb l’ajut de les escales dels bombers i entren a les cases per finestres i balcons. Recordeu de deixar menjar i beure per als reis i el seu seguici!

 

L’endemà, quan us desperteu, trobareu tot allò que us han deixat per a vosaltres i la vostra família. No perdeu mai aquesta il·lusió i encomaneu-la a aquells que l’han perduda.

 

© Il·lustracions realitzades per Paco Ermengol.

Visiteu el seu web clicant damunt el logo.

 La màgia sempre arriba puntual a tot arreu

Des de fa molts anys, al llarg de la diada de Reixos, se segueix l’antiga tradició de visitar els infants que estan hospitalitzats en uns dies tan assenyalats. Una visita plena d’emotivitat i de caliu humà que acosta la màgia a les nenes i als nens per tal que no es perdi mai la il·lusió.

Totes i tots reben el seu regal i tot el nostre suport, tant als més petits, com a les mares, pares i familiars que els acompanyen.

Us volem recuperats ben aviat!

A més, també hem incorporat la visita a alguna residència de gent gran que agraeixen l’atenció i dedicació de Ses Majestats.

Els nostres col·laboradors

Gràcies per compartir la il·lusió dels Reixos de Lleida.